viernes, 19 de diciembre de 2014

Tema 6 Les Tic i la relació amb les famílies

 

Les TIC com a eina comunicativa
Escola-família



                      https://www.flickr.com/photos/96734109@N03/favorites/with/15198147976/


Com hem estat parlant al llarg de tota l’assignatura, les noves tecnologies formen part de la nostra vida quotidiana, de la nostra societat, per tant, és important fomentar-ho no tan sols a l’escola.

A l’etapa d’Infantil, és essencial establir una bona comunicació amb les famílies, establir relació amb elles i que existeixi un respecte mutu. A través d’entrevistes i reunions col·lectives s’aconsegueix aquest tipus de relació. I en aquests últims temps que vivim, han aparegut altres canals de comunicació que hem d’explotar i potenciar, com és el cas de les noves eines tecnològiques.
 
La figura del mestre serà un dels elements prioritaris que faran que s’aconsegueixi aquest equilibri entre :
tecnologies-relació-escola-família.
 
Amb tot això no vull dir, que ara ens hem de crear tots, una comunitat únicament virtual, ja que el tracte de tu a tu que es pot fer alhora de voler comunicar-te amb les famílies no hi ha comparació. Faig referència a que hem d’aprofitar el que tenim al nostre abast, per que pot ser de gran utilitat.
La meva experiència com a tutora en una escoleta, ho demostra. Al principi la comunicació que tenia amb les famílies era de cara a cara, amb tutories, trucades de telèfon i circulars. Avui en dia ja no escric res en paper, tenim un grup de watssup amb les mares i allí poso tota l'informació que calgui; festes, fotos dels petits.. Aquí es comprova el gran canvi que ja s’ha experimentat en poc temps. A més és una eina molt valuosa, ja que si per exemple, hi ha algun nen que ha entrat plorant, pots enviar-li un vídeo a la mare, in situ, mostrant-li la realitat, i ella et creu per que ho està mirant amb els seus propis ulls, no li queda una altre. 
Per mi, és un gran avanç, i les famílies es queden més tranquil·les. A més, estan molt contentes de poder viure i compartir al moment situacions meravelloses dels seus petits, per exemple, l’aniversari a l' escoleta.

No ens adonem del que tenim, de fet estic escrivint i faig la pròpia reflexió a la vegada i me’n adono de que han canviat molt les maneres de fer en poc temps. I les tenim tan instaurades, que jo ja no sé que faria sense elles.

Encara avui, existeix una manca d’informació sobre les Tic a les famílies. Molts de pares coneixen els riscos de navegar per Internet, els telèfons mòbils, les videoconsoles... no ens enganyem, poden ser un perill per la nostra canalla. Ja que molts pares no saben com han de funcionar aquestes eines digitals, i en ocasions, els propis infants, ho saben manejar amb molta més destresa que no pas ells mateixos. S’entenen les pors, i el desconeixement. Es per això que a les nostres mans està el canvi per a tots. Una vegada més, el paper del mestre té el poder per aconseguir que això canviï i es vegi des d’ un altre punt de vista molt més atractiu i gratificant per a tots.

Vivim en una societat plena de tecnologies, i em de recordar que els més petits han nascut de la mà d’elles, no podem passar-ho per alt. Per tant hi ha d’haver una consciència clara que el millor per els nostres petits és obrir-nos i aprendre per a poder compartir-ho amb ells.

A l’article " Família i escola davant de l’ incorporació de les tecnologies de l’informació i la comunicació" dels autors; Javier Ballesta i Mari Carmen Cerezo, ens parlen d’uns estudis que s’han fet per saber la valoració dels pares davant de les TIC. Els pares generalment creuen en la necessitat d’inserir les noves tecnologies també a les seves llars, i es mostren ,la gran majoria, oberts a conèixer i practicar-les per estar més a la vora dels seus fills. L’educació juga un paper molt important, i com sempre dic, els nens han de ser educats primerament des de casa, i l’escola ho reforça. Si els pares tenen formació en les TIC, tot aquest procés farà que sigui més positiu, ja que si coneixen l’ importància que tenen en podran fer un bon ús d’elles. En aquesta investigació es mostra com les famílies estan interessades en rebre informació sobre les possibilitats d’aquestes eines. I es quan entra el centre escolar per ajudar a que tot això sigui possible.

Fernando Trujillo,
Parla de l’ importància que rep l’educació dins de les famílies i que des de casa es pot potenciar el que es treballa a l’aula. Si, dins de les aules, es treballa amb eines tecnològiques, ells hauran de conèixer i saber manejar-les per a poder tenir una bona actuació davant dels seus fills.
Per aconseguir que hi hagi una implicació i una participació per part dels pares, per arribar a una millor educació dels seus fills, el paper del mestre, i em reitero, és fonamental.

Serem una vegada més, els que donarem el primer pas. El primer pas a convèncer a aquestes famílies, de l’importància, del benefici, de lo fonamental que és que coneguin i aprenguin, per a tenir un bon equilibri i una bona educació de forma unitària escola-familia. Informar-los i fer-los partícip d’aquest ensenyament, que ha de ser treballat sempre de manera conjunta.

Els mestres hem de tenir una actitud PRO ACTIVA , i en Trujillo proposa un PLA d’ACTUACIÓ per la família TIC on simbolitza uns nivells:
Font: EDUCACONTIC, TRUJILLO,Fernando (2011)
 
1. Conèixer a les famílies

2. Informar a les famílies

3. Formar a les famílies

4. Participació de les famílies

5. Col·laboració de les famílies




Si he de valorar aquest pla d’actuació, he de dir que em sembla molt idoni, ja que va pas per pas. Com a mestres no podem esperar que hi hagi un canvi i un coneixement des de el primer minut, hem de ser pacients, i sobretot positius. Som la base de la torre que anirà creixent, i més que ningú, ens hem de creure el que volem aconseguir, i enfocar-ho.

Ens trobem en una nova era, una era que demana aquest canvi a crits i estar, a les nostres mans, posar tot el que tinguem al nostre abast per aconseguir-ho, si més no, ficar el nostre granet de sorra.

Amb tot el que he aprés fins ara, crec que anem per bon camí. Sóc una persona, com ja he fet veure, que crec en les tecnologies, però que no vull que es perdi l’essència que hi ha hagut sempre. Crec que es necessita un equilibri, i que com tot, la vida canvia, i que hem de mirar amb ulls a l’horitzó, conèixer el que existeix i utilitzar-ho. Sobretot mirar-ho amb el punt de vista d’una millora, una millora en l’educació, en les relacions, en els vincles, en la comunicació, en fi, un seguit de beneficis que s’han de saber utilitzar i fer-ne un bon ús.

A l’article de " la participació de les famílies en les escoles TIC ; anàlisis i reflexions educatives" de Juan Leiva i Carmen Aguilar (2012) ens mostren centres que han utilitzat aquest pla d’actuació, i parlen d’experiències amb Tic i de la participació de les famílies. Com exemples; Escoles de pares a la Web, correu electrònic, blogs, informar a través de SMS, entre d’altres... Com és lògic no tothom està d’acord i no hi ha una gran participació per part de les famílies, però s’ha de comptar en els petits sacrificis que fan alguns centres i que aconsegueixen millorar el que es existent ara. Per tant s’ha de seguir amb aquest enfocament comunitari i amb ganes de voler canviar, per promoure l’ intercanvi, l’ interacció i creure en la col·laboració d’ aquestes noves famílies.

Per això hem de posar a l’abast tota l’ informació necessària i tots els medis possibles per a que hi hagi una comunicació amb aquests nous avenços tecnològics potenciant la formació d’una xarxa social entre escola i família.

Us deixo l’esquema que facilita la meva explicació:

                                                 (esquema de l'assignatura)
 
Els pares són un agent molt important per el desenvolupament dels infants, i hem de fer-s'ho saber, aquí deixo un enllaç que he trobat buscant informació sobre com actuar i explicar a les famílies ´l'ús de les TIC, és una guia per que hi hagi un bon ús desde les llars.

http://www.educa.jcyl.es/educacyl/cm/gallery/web-guia/index.html

 
Per acabar vull mostrar un video- parodia sobre una família i la relació que tenen amb les noves tecnologies, a mi m'ha semblat molt divertit!
Cada família és un món, però en aquest video es mostra una realitat, cada perfil té un rol, i curiosament poden ser moltes de les nostres propies famílies.
Gràcies per l'atenció ;-)

Em falta desitjar-os unes... "BONES FESTES a TOTES !"




Bibliografia utilitzada:

https://api.movenote.com/v/6kfzh5Nwmc1

- IBCmass: Ventajas del uso en família de las TIC. Diseño y tecnologia de la información. 20 de maig de 2008

http://blog.ibcmass.com/noticias/ventajas-del-uso-en-familia-de-las-tic/

- AGUILAR RAMOS, Mª.C.; LEIVA OLIVENCIA J.J.; Revista de Medios y Educación Píxel-Bit. Gener del 2012, nº 40
http://acdc.sav.us.es/pixelbit/images/stories/a10_0043-premaq.pdf

- TRUJILLO, F. Educa con las familias.11 de gener de 2011
http://www.educacontic.es/blog/educa-con-las-familias


- BALLESTA PAGÁN, J.; CEREZO MÁIQUEZ, Mª C.: Familia y escuela ante la incorporación de las tecnologías de la información y la comunicación. Revistas UNED: Educación XX1
http://revistas.uned.es/index.php/educacionXX1/article/view/248




No hay comentarios:

Publicar un comentario